In general atunci cand nu poti atinge un obiectiv e bine sa il reduci astfel incat sa nu te dezamagesti singur.
Dar… sunt situatii cand nu te lasa inima sa tai din obiective.
Cum ar fi daca ti-as spune ca in acele situatii trebuie sa-ti maresti obiectivele (sau numarul lor) in loc sa tai din ele. Crezi ca ar putea functiona mai bine?
Oricat ar parea de incredibil, eu zic ca lucrul asta este posibil si o sa-ti explic cum in cele ce urmeaza.
Te avertizez insa ca o sa trebuiasca sa faci un lucru un pic incofortabil ca sa poti atinge aceste obiective. Ceva ce poate nu ai mai facut niciodata.
Inainte sa-ti spun cum poti sa faci asta, vreau sa-ti povestesc o intamplare din viata mea ca sa intelegi mai bine principiile despre care iti vorbesc.
De asemenea o sa te rog sa elimini orice sursa posbila de distragere a atentiei (spre exemplu inchide acum orice alta pagina de internet, mai ales Facebook-ul) deoarece ce iti voi spune este foarte important si, daca aplici, ti-ar putea schimba viata.
O intamplare “ciudata” din viata mea
Pe 6 octombrie 2013 am alergat primul meu maraton, desi cu doar cateva luni inainte eram suprponderal.
Tocmai de aceea, daca mi-ai fi spus cu un an de zile inainte ca eu, care nici bacul nu l-am dat la sport, voi alerga 42 de km timp de 4 ore si 39 de minute, ti-as fi spus direct sau indirect (depinde cat de bine ne cunoastem) ca esti dus cu pluta. 🙂
Mai ales ca pe vremea aia maratoanele nu devenisera atat de populare cum sunt acum, si nu cunoastem pe nimeni care sa fi facut lucrul asta.
Lucrurile s-au schimbat insa in primavara datorita mediului in care am inceput sa umblu si a angajamentului pe care mi l-am luat (practic am scris pe blog ca voi alerga un maraton si am spus asta si tuturor cunoscutilor mei). Asa am ajuns sa fac ceva ce la vremea respectiva consideram inca o nebunie.
Te poate ajuta un angajament public?
Dupa acest succes am inteles cat de important este sa-ti iei un angajament public atunci cand vrei sa faci ceva, asa ca mi-am mai luat si alte angajamente publice de-a lungul anilor.
Unele au functionat foarte bine, altele au functionat doar pentru o vreme, iar unele… mai deloc.
Mi s-a parut ciudat ca unele au functionat atat de bine, iar altele au scartait, dar nu am constientizat motivul pana in aceasta dimineata cand am facut in grupul Smart Living Mastermind postarea din imaginea de mai jos.
Imediat ce am postat cativa membrii mi-au raspuns, iar unul din comentariile primite (cel al lui Noemi) mi-a ramas in cap pe toata durata alergarii, caci l-am vazut chiar inainte sa plec de acasa.
Oare nu mi-am propus prea multe dintr-o data?
Asta era intrebarea…
Din fericire mi-am infranat dorinta de a raspunde inainte de a pleca, si bine am facut, caci dupa treizeci si ceva de minute de alergare am inteles de ce unele angajamente publice au mers mai bine decat altele, si de ce e bine ca mi-am propus atat de multe dintr-o data.
Secretul consta in doua elemente: a) un grup de sprijin si b) un angajament suficient de mare.
De ce este important sa ai un grup de sprijin?
Asa cum bine a notat Florin, unul din membrii Smart Living Mastermind, in acest articol, pe langa faptul ca trebuie sa-ti scrii obiectivele si progresele facute in fiecare saptmana, acest studiu facut pe 149 de persoane demonstreaza ca cei care isi impartasesc obiectivele si progresele cu prietenii vor realiza mult mai multe decat cei care nu fac lucrul asta.
Aici insa intervine o mica problema.
Desi aparent toata lumea are cu cine sa-si impartaseasca obiectivele si progresele facute, in realitate insa, lucrurile nu stau chiar asa.
Multa vreme eu am crezut ca angajamentul public inseamna ca sa faci un lucru de care sa stie cat mai multi oameni.
Credeam ca cu cat sunt mai multi, cu atat e mai bine.
Teoretic asa este, dar practic numarul celor care afla despre angajamentul tau nu este nici pe departe atat de important precum este implicarea lor. Ca-n orice alt domeniu, si aici calitatea bate cantitatea.
Degeaba ai spus la o mie de persoane ce ai de facut daca nimeni nu are nicio reactie.
Mie unul mi s-a intamplat deseori sa imi iau diverse angajamente de care am uitat la scurt timp deoarece parea ca nimanui nu-i pasa.
Vezi tu, puterea angajamentului public sta in nevoia noastra de a parea consecventi in ochii celor din jurul nostru.
De cele mai mutle ori aceasta nevoie ne afecteaza in mod negativ.
Spre exemplu oamenii se apuca de diverse chestii la o varsta, apoi, pe masura ce trece timpul, nu mai pot renunta deoarece le este rusine, chiar daca asta le afecteaza viata foarte tare.
Eu am vazut asta la fostii mei colegi din armata care dupa ce ce au intrat in sistem cu o gramada de sperante (pe care le-au spus cu siguranta sub forma de lauda si prietenilor), nu mai reuseu sa se desprinda si sa mearga mai departe, chiar daca erau vesnic nemultumiti.
De ce vrem sa parem consecventi in ochii altora?
Deoarece oamenii nu ii vad cu ochi prea buni pe cei care incep diverse lucruri si nu le duc pana la capat.
Mama spre exemplu, cand mi-am deschis agentia imobiliara, mi-a zis ceva de genul asta: “daca te lasi si de asta te omor”.
Si uneori oamenii astia au dreptate deoarece acest comportament poate inseamna o lipsa de perseverenta.
Numai ca, sunt si situatii in care trebuie sa stii atunci cand e cazul sa renunti sau sa schimbi directia. Iar asta este valabil atat in afaceri (citeste cartea “Lean Startup“), cat si in cariera sau in viata personala. Practic diferenta dintre lipsa perseverentei si flexibilitate este destul de subtila.
Daca pare ca renunti prea des, s-ar putea sa fii considerat un om lipsit de perseverenta.
Daca pare ca te agati de trecut sau de lucrurile pe care ai promis ca le faci prea mult, s-ar putea sa pari inflexibil.
In realitate insa, poti fi atat consecvent, cat si flexibil, dar asta este o discutie pentru un alt articol.
Ce vreau sa subliniez acum este ca puterea pe care societatea o are asupra noastra este foarte mare, asa ca am putea sa folosim lucrul asta in avantajul nostru invatand sa folosim angajamentul public.
In ce conditii functioneaza cel mai bine un angajament public?
In primul rand nu-ti lua un angajament public daca nu esti 100% sigur ca ar trebui sa faci lucrul ala. Mai bine spui ca faci un test.
Apoi trebuie sa stii cand e cazul sa renunti sau sa schimbi directia (asta inseamna sa nu renunti pentru ca este greu, ci doar daca constati ca ceea ce faci este gresit).
Si mai important decat cele doua elemente de mai sus, este in fata cui ne luam angajamentul public, caci trebuie ca cei care afla de angajamentul tau sa fie cu adevarat interesati sa te sprijine.
Cand am decis sa alerg un marton a fost destul de usor sa ma tin de antrenamente din punct de vedere motivational deoarece incepusem sa am atat pe Facebook, cat si in viata reala, prieteni care alergau si care ma sprijineau de fiecare data cand aplicatia Runtastic imi posta antrenamentele pe Facebook (stiau cei de la Runtastic ce fac).
Iar asta este foarte important!
Asa cum am spus la inceputul articolului, ca sa-ti indeplinesti un obiectiv nu e suficient sa iti iei un angajament public. Mai trebuie si sa “raportezi” progresele facute deoarece astfel dai ocazia oamenilor sa te incurajeze si sa te felicite.
Iar asta te va face mandru si mai dispus sa continui. Practic de fiecare data cand raportezi un progres iti reintaresti angajamentul luat.
Asta este un secret pe care l-am constientizat in forma asta abia acum, desi eram inca de atunci constient cat de mult ma ajuta postarile de pe Facebook si fiecare like sau comentariu pozitiv primit.
Asa ca da… am fost norocos atunci si sunt si acum, deoarece acum in spate o comunitate mult mai puternica al carei unic scop este sa-si sprijine membri.
Iar intr-un final, ajungem si la una din cele mai importante conditii de care ai nevoie ca sa atingi obiective mult mai mari decat cele pe care ti le-ai propus pana acum.
De ce ai nevoie de o provocare mare?
Daca angajamentul tau nu este suficient de mare incat sa fie considerat atat de tine, cat si de cei din jurul tau o provocare, atunci nici tu, nici ei, nu veti fi foarte entuziasmati.
Asta inseamna ca andrenalina nu va mai fi pompata in venele tale, ego-ul nu se va mai ufla (intr-o anumita doza ai nevoie si de asta), iar oamenii nu vor considera ca ceea ce ti-ai propus este atat de greu incat sa trebuiasca sa te incurajeze.
Bine… mai depinde acum si de oameni si de relatia pe care o ai cu ei, dar in general cu cat provocarea este mai mare, cu atat mai convingatoare vor fi laudele si felicitarile.
De asemenea, atunci cand provocarea este prea mica, sa renunti la ea parca nu mai pare asa o tragedie nici pentru tine, si nici pentru cei din jurul tau. Asa ca la prima tentatie sau greutate, s-ar putea sa nu mai gasesti resurse sa mergi mai departe.
Stiu ca pare greu de crezut ca iti va fi mai usor sa atingi un obiectiv mai mare decat unul micut, dar incearca si vezi pe pielea ta daca functioneaza. Combinat cu angajamentul public facut in fata unor oameni care stii ca “te vor intreba de santate” din cand in cand daca nu dai niciun semn ca ai progresa, s-ar putea sa faca minuni.
Dar nu iti cer sa ma creezi pe cuvant. Daca ai curaj o sa incerci pe pielea ta si te vei convinge singur de cat de multe poti face. 🙂
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Daca te hotarasti sa testezi aceasta metoda, eu cred ca este o idee bun sa lasi un angajament public si aici.
P.P.S. Iar daca vrei sa treci la urmatorul nivel in asumarea si atingerea obiectivelor, atunci te astept sa testezi ce poate face grupul Smart Living Mastermind pentru tine.
6 Comments
Multumesc pentru mentionare. Intr-adevar, conteaza foarte mult cui ne “laudam” pentru ca daca acest grup de persoane ramane indiferent, practc ego-ul nostru ramane flamand si implicit si motivatia. Daca ne adresam cui nu trebuie, exista riscul sa ne pierdem si mai mult din entuziasm, vazand ca lumea nu reactioneaza.
De aceea este important sa creem grupuri in care sa ne sustinem reciproc, chiar si intre partenerii de cuplu sau in interiorul familiei, ori intre colegi, pentru ca progresele sunt mult mai mari.
Florin, din pacate daca ne adresam cui nu trebuie exista riscul nu doar sa nu ne sprijine, ci si sa ne dea inapoi desconsiderand importanta intentiei noastre si/sau capacitatea de a reusi.
Perfect de acord, Paul.
Super, Paul și mult succes! De curiozitate, cafeaua de ce e în provocare?
Mersi, Adi! 🙂 Mie mi place mult cafeaua, dar am constat ca de fiecare data cand beau cafea nu mai pot sa ma culc devreme asa cum mi-am propus si parca nici nu ma odihnesc prea bine. In plus, eu beam cafeaua foarte dulce, asta inseamna ca si daca voiam, tot nu puteam sa o beau in conditiile astea. 🙂
Hristos A Inviat! Si succes in provocare! Este una foarte sanatoasa, atat pentru trup, cat si pentru spirit! Si eu am renuntat la cafea anul trecut si pot spune ca acum ma incanta mai mult aroma ei, dar avem doar o relatie platonica 🙂 si e perfect asa.
Cat despre sustinere, ai dreptate, e important cineva pe aceeasi lungime de unda cu tine si cu aceleasi obiective, directie. Din pacate, nu prea am avut noroc niciodata de parteneri de acest gen, desi eu am fost unul si-mi doream acest schimb de sustinere, de informatii, de ambitionare. M-am ambitionat singura si adrenalina a lucrat cand ma gandeam la momentul atingerii obiectivului.