Asa cum v-am promis am revenit cu un articol despre planificare si actiune.

Motivul pentru care am ales sa scriu despre aceste doua subiecte vaste impreuna si nu separat, este acela ca planificarea si actiunea sunt elemente cheie in urmarirea visurilor noastre, iar efectul lor  nu se poate face simtit decat atunci cand sunt luate impreuna.

S-au scris multe lucruri despre planificare si actiune, s-au pus intrebari de genul: “ce facem mai intai: planificam sau actionam”? ;  s-au raspandit  proverbe ca : “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ“;  s-au repetat de milioane de ori citate de genul: “Actiunea este masura reala a inteligentei”.

Planificare sau actiune? Oare este asta o intrebare buna?

Desi sunt si oameni cu o viziune echilibrata, multi sunt cei care, ca urmare a educatiei ( care ne invata ca lumea si lucrurile se impart intre bine si rau, zi si noapte, alb si negru ),  trec de o parte sau alta a baricadei si uita de nuantele de “gri”.

Actiune VS Planificare

Pentru acestia din urma si pentru tine daca te identifici in vre-un moment in aceasta descriere,  vestea buna este ca acest comportament care  ti-a fost indus prin educatie sau pe care  l-ai  invatat  prin copierea  involuntara se poate schimba oricand.

Indiferent de ce parte te afli: a celor care planifica la nesfarsit, dar nu isi pun in aplicare niciodata visurile sau a celor care fac intotdeauna lucrurile fara sa se gandeasca si apoi “se bat cu pumnii in cap”, sunt convins ca impreuna  putem invinge amanarea si actiunile nechibzuite cu un efort cat mai mic.

Mult timp, eu am fost in tabara celor care viseaza, dar nu fac nimic pentru visurile lor. Din punct de vedere statistic este foarte probabil ca si tu sa fii in aceeasi situatie.

Motivele pentru care atat de multi oameni se afla  in aceasta situatie sunt urmatoarele:

Motivul Nr. 1 –  Zona de confort / Inertia

S-au scris atatea despre zona de confort, cu totii stim ca singura modalitate prin care putem evolua este sa iesim din zona de confort, dar cu toate astea inca ne vine greu sa o facem. Motivul pentru care nu reusim sa iesim din aceasta zona nu este legat de multe ori de dificultate ci de inertie (click pentr definitie aici ). 

Vestea buna este ca, atunci cand ai pornit iti va fi mai usor sa continui, ba chiar, daca iti iei suficienta “viteza” vei fi de neoprit.

Este usor sa iesi din zona de confort, tot ce trebuie sa faci este sa iti pregatesti terenul astfel incat sa iti fie mai usor sa te misti in afara sa, decat sa ramai in interior.

Zilele trecute am fost la Predeal pe partia de sanius. Una dintre partiile de acolo era destul de abrupta iar zapada se inmuiase putin datorita caldurii si devenise foarte alunecoasa. Atunci cand  ajungeam pe partie, nu aveam de ce sa ma tin. Efortul de a ramane pe loc era asa de mare incat pur si simplu imi dadeam drumul la vale, desi partia era destul de abrupta si as fi vrut  sa imi iau mai mult timp pentru a ma pregati sau pentru a se elibera un pic partia ( astfel incat sa nu dau peste cineva ).

156417_576564852354715_1777056265_n

Asadar, creeaza-ti sau cauta mediul in care sa-ti fie mai usor sa iesi din zona de confort si sa  lucrezi la visurile tale, decat sa ramai acolo.

Cum iesi din zona de confort ?

Daca vrei spre exemplu sa fii pictor, creeaza-ti un anturaj de pictori care sa te incurajeze sau sa te “oblige” sa-ti traiesti visurile, pune-ti instrumentele de pictat la indemana si la vedere, eliberaza-te de cat mai multe sarcini inutile care ar putea sa-ti consume timpul, astfel incat singura ta ocupatie posibila sa fie pictura. Iesi in natura daca iti place sa pictezi peisaje cu instrumentele dupa tine sau mergi oriunde altundeva te simti inspirat si entuziasmat, citeste povestile pictorilor celebri, dar mai ales pe cele ale pictorilor contemporani care au reusit sa si traiasca bine din pasiunea lor. Un exemplu de astfel de om, un roman chiar, poti vedea aici.

Ia-ti un angajament public asa cum am scris in acest articol si “arde-ti corabiile” precum in povestea de aici.

Motivul Nr. 2 – Planurile prea complicate

Cred cu tarie ca este nevoie sa avem un plan inainte de a trece la treaba, obligatoriu scris pe hartie. Nu cred totusi ca planul ar trebuie sa fie atat de lung incat sa nu iti ajunga un caiet studentesc.

De fapt eu cred ca planul trebuie sa fie foarte simplu si trebuie sa contina:

  • Ce vrei ? 
  • Cand ?
  • De ce vrei asta ? 
  • Cum ?

De exemplu, eu vroiam sa  am propria mea firma si sa imi dau demisia din armata  pina in februarie 2011 deoarece vroiam sa castig mai multi bani, vroiam mai multa libertate, mai mult respect, mai mult timp liber si vroiam sa creez ceva cu mainile mele.

Asa cum ti-am povestit si in articolele trecute obiectivul mi l-am indeplinit mai devreme, mai exact in octombrie 2010 deja lucram pentru mine.

Partea cea mai interesanta a acestui plan a fost “cum”. Initial la partea de “cum” imi trecusem mult mai multe resurse ce credeam ca  imi erau necesare, prin urmare in cel mai optimist caz as fi reusit in februarie anul viitor sa-mi indeplinesc obiectivul.

“Norocul” meu a fost ca mi-am dat seama ca planurile mele sunt prea complicate si am inceput sa le simplific.

Prima metoda de simplificare este sa-ti pui intrebarea: “am cu adevarat nevoie de lucru asta”. Asa am reusit sa tai de pe lista multe lucruri care m-ar fi costat banii pe care nu-i aveam.

Secretul este sa insisti pe aceasta intrebare si daca raspunsul este da sa fii creativ si sa gasesti variante mai la indemana.  De exemplu: imi trecusem pe lista o imprimanta pentru a putea scoate  contracte, am taiat-o si am trecut pe lista bani de xerox, o suma mult mai mica. Si exemple pot continua, chiar daca sunt lucruri mici, adunate dadeau o suma de bani pe care eu nu o aveam, de fapt eu nu aveam nici un leu. 🙂

Asadar, fii creativ, simplifica planurile si redu cheltuielile la minim, cel putin la inceput.

Acum ca ai redus cheltuielile la minim iti va fi mai usor sa treci peste celebrul: “Nu am bani”.

Desigur ca este posibil ca inca sa mai ai nevoie de o suma de bani, dar daca tu vei stii ca nu-i rispesti aiurea si ca asta vrei sa faci cu adevarat iti va fi mult mai usor sa-i strangi prin forte proprii sau sa ceri ajutorul apropiatilor tai.

Sunt de parere ca in viata nu poti face nimic de unul singur si de aceea cred ca fiecare om ar trebuii sa invete cum sa-si construiasca relatii, lucru despre care am scris si aici  si sa invete sa ceara ce-si doreste.

Motivul Nr. 3 – Visuri mai  mari decat credinta

Asa cum spunea si in articolul trecut cred ca este important sa ai visuri indraznete caci numai asa  vei realiza lucruri marete. Dar, trebuie sa tii cont ca daca visul ti se va parea prea mare, nu vei crede suficient in puterea ta de a-l realiza  si vei fi tentat sa renunti.

Stai linistit ! Exista o solutie ca tu sa poti visa maret si cu toate astea sa crezi in visul tau.

De fapt poti face doua lucruri:

1. Imparte visul in bucati realizabile  si concentreaza-te asupra lor, ce actiuni trebuie sa faci si ce resurse trebuie sa accesezi pentru a le putea face.

Sarbatoreste victoriile, caci asa prinzi incredere in tine, entuziasm si energie pentru urmatoarele batalii, dar ai  in minte scopul final.

2. Stabileste-ti un vis iar pe masura ce ajungi la el extinde-i limitele. Spre exemplu ai putea visa sa ajungi cea mai buna cantareata de  la tine din oras, iar cand ajungi sa faci asta doreste-ti sa fii cea mai buna din Romania, Europa, etc.

Motivul Nr. 4 – Folosirea oamenilor care s-au aruncat cu capul inainte si au esuat drept exemplu ( scuza )

Este adevarat, exista oameni care s-au aruncat cu capul inainte, fara un plan si au esuat. Dar, tot atat de adevarat este ca avem si exemple de oameni care au reusit desi habar nu aveau ce vor face mai departe. Nu recomanda aceasta practica, cred ca este bine sa pastram echilibru,  dar intre a planifica fara a face nimic si a face fara a planifica, este evident ca singurii care au o sansa de reusita sunt cei care actioneaza.

 

Sper ca ti-a folosit acest articol si imi doresc sa aud vesti bune de la tine.

Deasemenea te rog sa-mi spui daca mai este vre-un element ce sta in cale visurilor tale pe care eu l-am trecut cu vederea.

Later edit:

Am promis in articolul trecut ca iti spun cum am facut firma desi nu aveam sediu, nu stiam care sunt pasii concreti si nu aveam banii.

Cu firma si sediu am rezolvat usor, sunt firme specializate la care te duci cu buletinul si contra unui onorariu decent, de cateva sute de lei, iti fac firma si sediu social la un avocat( nu mai stiu exact ce sume am dat).

Cu banii, asa cum iti spuneam mai sus, atunci cand crezi in ce faci si nu arunci banii pe fereastra vei gasi oameni dispusi sa te ajute. Daca nu stii sau iti este rusine sa ceri, iata o carte care te va ajuta sa ceri si sa obtii de la oameni orice iti doresti 

 

Cu drag, 

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

8 Comments

  1. sti cum e treaba asta dintre planificare si actiune …este la fel ca aia cu masoara de 10 ori si taie odata , acuma aranjeazale tu cum crezi ca este mai sanatos 🙂

  2. Daca este ceva ce ma enerveaza teribil la articolele tale, atunci trebuie sa stii ca este faptul ca in articol dai linkuri catre alte (muuuulte altele!!!!) articole. Ceea ce ma face sa uit de unde am plecat si unde vreau sa ajung.
    Permite-mi sa-ti fac o sugestie, deoarece desi gasesc interesante lucrurile scrise de tine, pe termen lung, nu ma vad continuand sa te citesc.
    Asadar, recomand ca in articol sa scrii, “despre acest subiect, vedeti mai jos articolul intitulat…..bla, bla, bla, Si la finalul artcolului sa le insiri pe toate, ca fiind related subiectului descris in ceea ce ai scris mai sus…

    Multumesc,
    Cristina

    1. Cristina, multumesc de feedback, dar nu crezi ca ar fi mai simplu ca pur si simplu tu sa ignori acele linkuri? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *