De cand am inceput sa scriu pe blog, adica din octombrie 2013 si pana la sfarsitul lunii februarie 2016, un pic peste 350.000 de oameni au citit acest blog asa cum se poate observa si in raportul Google Analytics de mai jos.
Ce surse de trafic am avut?
Dupa cum se poate observa mai jos, sursele de trafic sunt destul de echilibrate, dar desi nu am facut aproape niciun fel de optimizare SEO pana acum (am depus mai multe eforturi pe promovarea in social media), majoritatea traficului a venit din motoarele de cautare.
Iar asta este o lectie importanta pentru mine.
In aceasta perioada am publicat 262 de articole, am creat si am crescut trei pagini de Facebook cu un total de 30.000 de fani (Autoeducatie, Sustin Cititul si Paul Melinte.com) am creat un ebook pe care il dau gratuit si un curs de marketing de asemenea gratuit (gasesti un formular de abonare la el mai jos).
Toate astea mi-au adus in jur de 10.000 de abonati (in total, caci unii s-au dezabonat intre timp sau i-am dezabonat eu deoarece nu deschideau emailurile trimise si plateam un pic cam mult la Aweber).
De asemenea mi-au adus si ceva bani, nu foarte multi deoarece am monetizat blogul foarte putin datorita unor blocaje pe care le-am experimentat (o sa revin asupra acestui subiect).
Acum, ca am trecut peste blocajul pe care il aveam si care ma impiedica sa monetizez blogul cu adevarat, sunt decis sa incep sa tratez acest blog ca pe o adevarata afacere si unul din lucrurile pe care vreau sa le fac in acest sens este sa cresc traficul si sa mentin pe termen lung aceasta crestere a traficului pe blog.
Asa cum stim cu totii mai mult trafic = mai multe leaduri = mai multi clienti si in final mai multi bani.
Tocmai din acest motiv mi-am propus ca cel tarziu in luna iulie sa reusesc sa cresc traficul la 100.000 de vizitatori pe luna, si sunt decis sa fac asta cu orice pret.
Pot oare sa cresc traficul pe blog pana la 100.000 de vizitatori pe luna pana la finalulul lunii iulie 2016?
E o provocare destul de mare avand in vedere ca recordul de vizitatori este de 25.559 (martie 2015), dar cred ca nu este imposibil.
Iar in acest articol o sa documentez procesul exact prin care voi creste traficul pe acest blog. Asta in caz ca vor mai fi si altii interesati sa afle metode prin care poti creste traficul pe un blog sau pe un site. 🙂
Asta inseamna ca voi updata articolul in fiecare inceput de luna cu eforturile si rezultatele din luna anterioara.
Ce am facut in luna martie 2016 (atat cat a trecut din ea) pentru a imi creste traficul pe blog:
1. Am inceput sa repostez din articolele vechi pe pagina de Facebook Autoeducatie si un pic mai rar pe Sustin Cititul deoarece intotdeauna vor fi fani care nu au vazut majoritatea articolelor (asta a fost una din metodele prin care am adus la un moment dat aproape 15.000 de vizitatori intr-o luna de pe Facebook fara sa fac mare lucru).
Drept dovada ca aceasta postare mi-a adus in ultimele zile aproape 2000 de vizitatori (intre timp au ajuns aproape la 2200), asa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos.
2. Am inceput sa optimizez modalitatile de abonare de pe blog folosind OptinMonster.
Dupa ce am inceput cu varianta basic am trecut la cea mai buna varianta a acestui programel si am constatat ca bine am facut deoarece am reusit sa maresc rata de conversie de la 5% la aproape 9% folosind un exit pop-up (se declanseaza atunci cand ai tendinta de a iesi de pe pagina) care acopera toata pagina.
Oamenii nu prea iubesc pop-up-urile astea, dar functioneaza, asa ca pana gasesc o varianta mai buna care sa dea cel putin aceleasi rezultate, voi merge mai departe cu parere de rau ca intr-un fel stric experienta oamenilor.
Aceasta crestere inseamna pentru mine sute sau chiar mii de abonati in plus in fiecare luna, ceea ce este foarte mult si o sa aiba un impact foarte mare in special asupra veniturilor pe care blogul le produce (“banii sunt in lista”).
3. De patru saptamani scriu un articol in fiecare zi. Culmea este ca acest articol trebuia sa apara ieri, dar datorita unei intamplari fericite (o reuniune de familie), nu am mai apucat sa il termin si sa-l postez. Insa o sa compensez rapid, astfel incat sa raman cu un articol la zi.
Mai am insa de lucrat la modul in care scriu aceste articole deoarece pentru a-mi atinge obiectivul, articolele vor trebui sa indeplineasca cel putin unul din urmatoarele doua scopuri:
a) Sa devina cat de cat virale (dar m-as multumi si daca fiecare dintre ele ar aduce cel putin 1000 de vizitatori din social media la prima publicare);
Pentru asta, din ce am constatat pana acum, trebuie sa scriu titluri mai bune, sa folosesc imagini mai atragatoare, sa caut sa vorbesc despre probleme, dorinte sau nevoie care ating un procent cat mai mare din audienta mea (chiar daca uneori pot scrie si articole mai nisate) si sa le fac mai umane, adica sa pun in ele mai mult emotii.
b) Sa aduca macar 1000 de vizitatori pe luna din motoarele de cautare.
Asta inseamna ca trebuie sa fac un pic de cercetare inainte de a scrie fiecare articol si ceva optimizari SEO.
Plus ca pentru a atrage mai multi vizitatori trebuie sa fie mai lungi (cel putin 2000 de cuvinte) pentru a beneficia de asa zisele “long-tail keywords”, adica fraze mai lungi pe care oamenii le folosesc intr-un numar mai mic, de obicei atunci cand stiu exact ce vor si sunt mai aproape de a lua decizia de cumparare.
Vezi in filmuletul pe care l-am facut mai jos care este cea mai simpla metoda prin care poti gasi long-tail keywords (cuvinte cheie cu coada lunga) pe orice nisa vrei folosind sugestiile pe care Google ti le face la orice cautare.
Cred ca e clar pentru toata lumea ca daca scopul tau este sa faci si bani, nu doar trafic, un vizitator care ajunge pe blogul tau cautand “complex de slabit alevia pret catena” este mult mai valoros decat cineva care ajunge folosind o cautare mult mai generalista de genul “cum slabesti rapid”.
Si dupa cum s-a vazut, puteam urma mai multe sugestii oferite de Google si astfel as fi ajuns si la alte “cuvinte cheie cu coada lunga”.
Bineinteles ca asta nu este singura modalitate prin care poti gasi aceste expresii, dar e una din cele mai simple dupa parerea mea.
In plus, daca scrii articole lungi si bine documentate, cuvintele de genul asta or sa apara in mod natural fara sa depui eforturi in acest sens. Totusi, cred ca cercetarea este necesara (lucru pe care recunosc ca nu l-am facut pana acum).
Dar daca vrei sa afli si cate cautari sunt pe fiecare expresie in parte, poti folosi instrumente precum Google Adwords Keyword Planner, Wordtracker sau Wordstream. Nu le-am testat inca pe ultimele doua, dar pe masura ce le testez si testez si alte instrumente care arata volumul de cautari pe cuvinte si expresii cheie, o sa revin cu detalii.
Revin cu update-uri la inceputul lunii aprilie. 🙂
Daca ai intrebari, sugestii sau comentarii, le astept mai jos sau ma poti contacta pe office@paulmelinte.com.
Cu drag,
Paul Melinte
7 Comments
Bine lucrat cu subscriberii. Am ignorat multi ani chestia asta si rau am facut. Cand am lansat cursul, primii cursanti platitori au venit exact din ‘lista’, desi este inca mica. Intentionez sa fiu mai atenta la acest aspect, pentru ca e vorba de conversii destul de serioase.
De fapt, adevarul este ca si eu am facut acceasi greseala. Mi-a luat un an de zile pana am decis sa scriu ebook-ul gratuit considerand ca oamenii se vor abona fara sa le dau nimic in schimb si apoi mi-a luat o gramada de timp sa decid sa investesc intr-o unealta profesionista precum OptinMonster. Ca sa nu mai zic ca sunt si alte modalitati prin care as fi putut mari numarul abonatilor pe care nu le-am pus inca in practica si nu am nicio scuza pentru asta.
Buna treaba. Multumesc!
Cu placere! 🙂
Mi-ar placea sa invat si eu cum pot pune un material gratuit pe blog in schimbul adresei de email…poate faci un articol pe tema asta …nu cred ca sunt singurul care e interesat
Din pacate nu o sa te pot ajuta cu asta din lipsa timpului. Dar daca cauti sunt sigur ca gasesti o gramada de tutoriale.
Multumesc pentru articol. Foarte util 🙂