Cum Sa-ti Alegi Cu Intelepciune Obiectivele

cum faci o harta mentala

 

Am scris  in articolul trecut despre cei 5 inamici ai dezvoltarii personale care te pot sabota.

Unul dintre inamici  identificati de mine era reprezentat de  amanarea  obiectivelor fara a avea un motiv intemeiat. La aceasta problema am propus 2 solutii:

 

1. Analizez cu atentie motivul pentru care am trecut acel obiectiv in agenda si daca nu este foarte important il tai si uit de el.

Astfel imi pot elibera mintea de un gand in plus si imi pot canaliza toate resursele spre realizarea lucrurilor cu adevarat importante.

 

2. Daca am constatat ca este cu adevarat important pentru mine, inseamna ca cel putin in acel moment sunt suficient de motivat astfel incat sa reusesc, asa ca cel mai bun lucru pe care il pot face este sa fac chiar atunci primul pas necesar pentru realizarea lui.

 

Referindu-se  la prima solutie, cineva mi-a lasat un comentariu care mi-a dat de gandit: “Acel criteriu al tau despre “daca nu este foarte important” e mult prea simplist.”

Are mare dreptate! Alegerea obiectivelor este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre.

Cea mai pretioasa resursa de care dispunem este timpul, asa ca ar fi de preferat sa analizez bine  inainte sa-mi propun ceva, altfel risc sa fiu tot timpul ocupat, dar niciodata multumit cu adevarat de ceea ce fac.

 

Bun, stiam exact ce vreau sa aflu. Problema era ca nu imi veneau ideile si habar nu aveam cum as putea sa fac o astfel de selectie.

 

Cum sa-ti alegi obiectivele?

Salvarea a venit printr-o intamplare si poarta numele de harti mentale.

cum faci o harta mentalasursa foto

 

Cumparasem mai de mult  cartea fratilor Tony si Barry Buzan intitulata Harti mentale si la prima vedere cartea nu prea ma atragea.

Am vazut ca era vorba despre desenat, dar cum nu ma consider talentat in acest domeniu, am evitat-o pe nedrept o lunga perioada de timp.

Pina la urma…  curiozitatea a invins.

Cred ca toata lumea si-ar dori sa stie  o metoda prin care iti poti folosi mai bine creierul, intr-un mod in care doar geniile o fac, conectand ambele emisfere cerebrale in acelasi timp, cu scopul de:

  • a lua decizii mai bune
  • a invata orice mai usor, chiar si lucruri foarte complicate, cum ar fi de exemplu manualul de inginerie al unui avion Boeing, invatat prin aceasta metoda de catre 100 de ingineri aeronautici  in doar cateva saptamani, in loc de cativa ani cat ar fi durat in mod normal.
  • a-ti descatusa creativitatea si multe altele

 

Eu  sigur nu as fi vrut sa pierd asa ceva. 🙂 Daca de harti mentale este nevoie, atunci harti mentale fac! Asa ca, desi mi se parea un pic prostesc, mi-am cumparat carioci si creioane colorate si m-am apucat de desenat.

 

Desi nu stapanesc ( inca ) foarte bine tehnica, caci am ajuns abia la jumatatea cartii, folosind-o  am reusit sa gasesc mai repede decat ma asteptam  ( cam 1 ora ) raspunsul la intrebarea care m-a sacait atata timp:

Cum imi aleg obiectivele ?

 

Simplu, pun intrebarile potrivite.

 

Intrebarea nr. 1 :

Realizarea acestui obiectiv aduce vreun folos misunii mele ?

Eu cred ca fiecare dintre noi vine pe aceasta lumea cu o misiune ( sau menire ).

Probabil ca primul pas pe care trebuie sa il faci in dezvoltarea personala este sa-ti gasesti aceasta menire.

Daca acest obiectiv nu te duce mai aproape de misiunea ta, atunci  ar fi bine sa vezi de ce te-ai gandit in prima faza la asta.

Poate ca te-ai gandit ca ti-ar fi  util in alte domenii ale vietii.
Intrebarile care te vor ajuta sa-ti dai seama daca merita sau nu sa investesti timp si resurse in acest caz sunt:

  • Ce efect va avea asupra mea atingerea acestui obiectiv?
  • Ce se intampla daca renunt la el?
  • Pot face altceva care sa imi aduca rezultate mai bune in acelasi domeniu ( sau in altul ).

Se poate ca unele obiective sa-ti fie impuse de catre familie, sefi, profesori, etc.

In acest caz trebuiesc analizate  consecintele ne/realizarii obiectivului asupra ta, cat si asupra relatiei cu persoana respectiva.

Daca acest obiectiv te duce mai aproape de menirea ta, atunci trecem la pasul urmator.

 

Intrebarea nr. 2:

Este acesta cel mai bun lucru pe care il pot face pentru misiunea mea?

Pentru a  construi  o imagine  memorabila pentru cel mai dezirabil obiectiv, eu mi-am imaginat si am desenat  fotografia unui infractor  impreuna cu  celebra expresie “Most Wanted”. 🙂

Ca sa putem raspunde  la aceasta intrebare, trebuie sa stim ce inseamna “most wanted”.

Pentru mine “most wanted” este acel obiectiv care:

  • reprezinta calea cea mai rapida catre menirea mea ( sau Nr. 1  – asa cum  am botezat-o );
  • are cel mai mare aport la obiectivul  Nr. 1 – se poate ca realizarea unui obiectiv sa te ajute in indeplinirea misunii, dar este important sa calculezi cat de mult te ajuta si cat “te costa” acest ajutor;
  • aportul sau schimbarea produsa este ireversibila sau daca nu, cel putin   dureaza mai mult decat altele;
  • are si alte  implicatii pozitive ( nelegate de NR. 1 ) asupra altora, cat si asupra ta ( sanatate, buna dispozitie, educatie, etc. )

 

Daca obiectivul nu este “most wanted”,  dar are  sanse sa ajunga cea mai buna optiune, atunci il pui pe lista “de facut” si in functie  de timpul si resursele necesare relizarii lui, de starea  de spirit pe care ti-o provoaca si de alte implicatii treci la infaptuirea sa.

Atentie: foarte rare sunt cazurile in care un singur obiectiv ne ocupa tot timpul, toata atentia  si toate resursele!

 

Daca raspunsul este afirmativ, daca acel obiectiv este “most wanted”, atunci trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta  ca sa-l realizam.

 

De folos in atingerera obiectivelor poate fi si  aceasta formula simpla, combinata cu o atentie sporita  la acesti inamici.

Deasemenea, la fel de folositor ( sau poate chiar mai folositor ) ar fi sa-ti faci propria harta mentala si sa raspunzi la aceasta intrebare.

Daca vrei sa inveti cum, cartea poate fi cumparata de aici.

 

Later update: daca nu-ti place sau nu te pricepi la desenat, click  aici pentru un instrument foarte simplu de facut harti mentale.

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *