Focus: Motivul Pentru Care Unii Reusesc In Viata, Iar Altii Nu

a decide ce sa faci este la fel de important cu a decide ce sa nu faci

 

Dupa succesul repurtat cuInteligenta emotionala, Daniel  Goleman a revenit in atentia noastra cuFocus, o carte in care spune ca atentia este ingredientul secret al performantei.

Mai exact el zice ca atentia reprezinta o calitate mentala prea putin observata si apreciata cu toate ca aceasta facultate mentala ( in toate varietatile ei ) are un rol esential in viata noastra si fara ea nu putem trai cu adevarat o viata implinita.

carti Daniel Goleman>> cumpara de aici “Focus” la pret redus <<

 

Clasificarea atentiei

Goleman considera ca exista trei tipuri principale de atentie ( si toate trei sunt necesare pentru a avea o viata bine traita ):

  • atentia interioara;
  • atentia asupra celuilalt;
  • atentia exterioara.

El foloseste pentru a descrie aceste tipuri de atentie termenul de focalizare si considera ca focalizarea interioara ne permite sa ne accesem intuitia si este cea care ne ajuta sa luam cele mai bune decizii in viata, focalizarea asupra celuilalt ne ajuta ( bineinteles ) sa creeam relatii mai bune, iar cea exterioara ne face viata mai usoara in lumea larga.

Desi majoritatea dintre noi suntem deficitari la cel putin unul dintre aceste capitole, vestea buna este ca expertii in neurostiinte au demonstrat ca atentia este precum un muschi, asadar ea poate fi exersata ca orice alt muschi.

Concetrarea si memorarea sunt doua dintre activitatile care pun la treaba muschiul atentiei.  Daca e sa facem o paralela muschi – minte, daca pentru a-ti antrena muschii trebuie sa ridici greutati, pentru a-ti antrena mintea ( atentia ) trebuie sa incerci sa constientizezi de fiecare data cand atentia ti-a fost deturnata de la tinta la care te concentrasei si sa revii la aceasta tinta. Cam asta facem atunci cand meditam si incercam sa ne mentinem atentia pe un singur lucru, spre exemplu pe respiratie.

 

Corelatia dintre atentie si performanta

Iar daca muschiul atentiei este ingredientul secret al performantei, atunci performanta trebuie sa fie neaparat rezultatul unui antrenament intens.

Si cam asta spune si Goleman atunci cand vorbeste despre “Mitul celor 10.000 de ore”.

Mitul asta spune ca oricine poate deveni expert in orice domeniu daca exerseaza 10.000 de ore, si este un mit larg raspandit il lumea dezvoltarii personale.

Din pacate, asa cum poti sa vezi si in extrasul de mai jos, regula celor 10.000 de ore nu este adevarata decat pe jumatate.

 

focus Daniel Goleman performanta

Ericsson ( unul din cei mai buni cercetatori in domeniul performantei )  spune ca ceea ce trebuie sa facem este un “antrenament deliberat”.

Ce presupune antrenamentul deliberat

Ericsson a descoperit ca experti au ajunsi experti deoarece si-au concentrat eforturile asupra perfectionarii unui anumit aspect din practica lor, aspect care le-a fost semnalat de obicei de catre  “un profesor de virtuozitate”.

Antrenamentul deliberat presupune sa primesti feedback de la cineva care are ochiul format si mai presupune foarte multa concentrare deoarece in lipsa concetrarii creierul nostru nu mai reuseste sa fortifice si sa mareasca retelele nervoase specifice activitatii la care  iti doresti sa devii mai bun.

In cuvinte mai simple: daca nu te concetrezi 100%  pe ceea ce faci nu o sa ajungi niciodata campion pentru ca nu o sa ai niciodata un creier de campion.

Spre exemplu citeam in biografia lui Steve Jobs ca acesta avea o extraordinara capacitate de a se concentra pe un lucru care i se parea important si de a ignora orice altceva, lucru pe care cred ca il invatase din studiul budismului, deoarece ( ca si Goleman care vorbeste adeseori despre Dalai Lama ) Steve Jobs era interesat de budism si in special de Zen.

Steve a reusit sa transmita aceasta capacitate de concentrare si companiei pe care a creat-o ( Apple ), facand din ea cea mai valoroasa companie din lume, cu o valoare de peste 700 de miliarde de dolari  ( de 3 – 4 ori mai mare ca PIB-ul Romaniei ).

Asa ca atunci cand faci ceva lasa muzica, lasa Facebook-ul, mailul, telefonul, televizorul sau orice altceva ti-ar putea distrage atentia si concentreaza-te 100% pe activitatea ta.

Se pare ca 4 ore de efort concentrat zilnic este suficient pentru a ajunge la performanta, astfel incat in timpul liber pe care tocmai ce l-ai economosit poti face tot ce iti mai doresti.

 

Avantajele unei minti care hoinareste

Albert Einstein a spus candva ca:

“Mintea intuitiva este un dar sacru, iar mintea logica este un slujitor credincios. Am creat o societate care pretuieste slujitorul si a uitat de adevaratul dar.”

Desi o minte concentrata are avantajale sale incontestabile, Daniel Goleman aduce in discutie un avantaj pe care ti-l aduce o minte imprastiata: creativitatea.

In popor se zice ca oamenii deosebit de creativi ( artistii ) sunt tot timpul cu capul in nori, adica au o minte extrem de imprastiata.

Se pare ca daca mintea lor nu ar fi fost atat de imprastiata, nu ar fi reusit sa fie atat de creativi.

In momentele in care mintea noastra renunta la sarcina pe care i-o stabilisem in mod constient si incepe sa hoinareasca, ea nu face nimic altceva decat sa lucreze la probleme curente care conteaza pentru existenta noastra si la sarcini nefinalizate. In acelasi timp aceasta ratacire ne ascute intuitia si creativitatea.

 

Din acest motiv, ca sa profitam de avantajele unei minti care hoinareste cred ca ideal ar fi sa facem urmatoarele trei lucruri:

1. Sa ne acordam un timp zilnic in care sa ne lasam mintea sa hoinareasca libera.

2. Sa rezolvam sarcinile mici si/sau neinsemnate de indata ce apar astfel incat mintea noastra care hoinareste sa poata lucra la lucruri mai importante. mintea care hoinareste

In loc sa ne lasam mintea sa se gandeasca ca nu am dus gunoiul sau ca nu am luat paine, cred ca ar fi mai bine sa o lasam sa gaseasca o solutie pentru a ne duce in vacanta aia mult visata pe care momentan nu ne-o permitem.

3. Sa incercam sa constientizam atunci cand mintea care rataceste se indeparteaza de zona creativa si incepe sa se gandesca la “sinele” nostru si la gandurile negative legate de acesta ( ce am facut, ce am gresit, ce ne lipseste, etc ), caci din pacate mare parte din zi mintea noastra este prinsa in acest cerc vicios din care nu iese nimic bun. In momentul in care constientizam asta vom avea puterea de a iesi din acest cerc.

 

Refacerea atentiei

Desi abordeaza lucrurile un pic diferit, atat Nicholas Carr ( autorul cartii “Superficialii” despre care am povestit aici ), cat si Daniel Goleman, sunt de parere ca tehnologia moderna dauneaza capacitatii noastre de a fi atenti.

Pentru refacerea atentiei, pe langa citit, obicei pe care ti l-am recomandat cand am vorbit despre “Superficialii”,  Daniel Goleman recomanda o miniretragere sau macar o plimbare in natura ( spre exemplu intr-un parc sau intr-o padure ), departe de orice forma de distragere.

Intuitiv intelegem cu totii ca lucrul asta ne poate ajuta, dar Goleman nu se bazeaza doar pe intuitie cand spune acest lucru. Stephen Kapla de la University of Michigan impreuna cu echipa sa au facut studii care au demonstrat valabilitatea acestui sfat.

Se pare ca plimbarea in natura permite circuitelor neuronale responsabile pentru atentie sa-si completeze rezervele de energie, reface memoria si imbunatateste gandirea, in special daca in preajama se gaseste o sursa de apa.

Si eu am simtit cat de puternic este acest efect acum doi ani cand am inceput sa alerg in jurul laculetului din parcul Circului  si simt acum acelasi lucru cand alerg pe malul bratului Borcea si am in fata mea apa, plaja, animale si padure. Plus mici portiuni de stufaris. 🙂  In zilele in care nu alerg ( trei pe saptamana ), ma simt un pic mai trist si mai obosit psihic ca de obicei.

 

Cum isi directioneaza liderii atentia

Pana in acest punct cred ca te-am convins ca felul in care iti directionezi atentia poate face diferenta dintre o viata implinita  si una in care ratacesti aruncat de “valuri” precum o barca neputincioasa in mijlocul unei furtuni, asa ca sunt sigur ca-ti dai seama ca pentru lideri sa invete sa-si directioneze atentia este chiar mai important.

Indiferent ca esti lider pentru cateva mii, zeci sau sute de mii de persoane sau doar pentru o singura persoana, trebui sa fii constient/a ca tu modul in care iti directionezi atentia ii va afecta pe toti cei care te urmeaza.

Un lider atent are abilitatea de a se concentra in acelasi timp asupra sa si a celor care il urmeaza, dar in acelasi timp poate sa fie atent si la tabloul general in care ei toti evolueaza. Atunci cand unul din aceste aspecte lipseste consecintele pot fi dezastruoase.

 

a decide ce sa faci este la fel de important cu a decide ce sa nu faci

Dupa ce l-a dat afara pe Steve Jobs, Apple a ajuns la un pas de faliment. Abia dupa ce acesta s-a intors si a fortat compania sa se concentreze pe doar cateva produse pe care sa le faca foarte bine, Apple a devenit puterea pe care o vedem cu toti astazi, fie ca ne place sau nu.

 

Si pentru ca tot a venit vorba de a decide ce sa nu faci, ar mai fi multe de zis despre aceasta carte, dar nu as vrea sa dezvalui prea mult deoarece este, din punctul meu de vedere, una din cartile pe care nu ai voie sa le ratezi.  Asa ca am decis sa nu spun mai multe lucruri din carte, desi ma mananca degetele. 🙂

Asa cum le spuneam si prietenilor din Clubul Sustin Cititul Calarasi,  din informatiile pe care Goleman le prezinta in cartea asta asta un scriitor obisnuit ar fi putut scrie cu lejeritate patru – cinci carti bune.

Asa ca ti-o recomand cu increderea ca o sa-ti placa,  si iti dau si doua linkuri de unde poti s-o cumperi: Elefant ( 30% reducere ) sau Libris ( 25% reducere + transport gratuit ).

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *