3 Idei de Afaceri Simple si Testate pentru Incepatori

afaceri simple si testate

Daca esti in cautare unei idei de afaceri, citeste acest articol!

Iti voi propune 3 idei de afaceri care au dovedit deja ca functioneza.

Ideile sunt simple, dar asta nu insemna ca vor fi si simplu de aplicat pentru oricine.

 

Adevarul este ca nici o afacere nu este simpla, decat daca stii tu cum sa o faci simpla!

 

Pe langa cele 3 idei de afaceri pentru care ai dat click pe acest articol, iti voi oferi ca bonus o modalitate prin care iti poti valida ideile, le  poti finanta si iti poti gasi cei mai buni clienti.

 

 

afaceri simple si testatesursa fotolicenta

 

Iata care sunt ideile:

 

 

1. Scrie o carte

 

Daca ai deja talent la scris sau esti dispus sa ti-l cultivi, una dintre cele mai putin costisitoare si mai putin riscante metode prin care poti castiga bani este scrisul.

Da, scrisul este o afacere cu potential, nu doar o pasiune pentru “ciudati”.

Ba mai mult, pe langa faptul ca este o afacere banoasa, prin scris te poti apropia de mult ravnitul venit pasiv ( venit 100% pasiv  si in acelasi timp multumitor, este un pic mai greu, dar nu imposibil ).

Daca n-ai citit nicio carte scrisa de Robert Kiyosaki ( Kiyosaki a devenit milionar datorita cartilor sale de educatie financiara ) si nu stii ce este venitul pasiv, atunci iti recomand sa o faci URGENT! 

In special “Tata bogat, tata sarac” si “Cadranul banilor“.

 

Pana atunci, iti voi spune  eu cateva cuvinte despre tipul asta de venit.

 

Venitul pasiv este cel mai ravnit tip de venit deoarece el continua sa-si faca aparitia chiar si atunci cand tu nu mai muncesti.

 

Spre exemplu, daca scrii o carte, ajungi la o intelegere cu o editura  sa se ocupe de tot ce trebuie in locul tau  si cartea devine bestseller, atat timp cat cartea se va vinde,  vei castiga o parte din bani, chiar daca tu ti-ai terminat munca de mult.

 

Asta este in teorie, in practica este foarte posibil sa nu fie suficienta promovarea pe care editura si librariile ti-o fac si va trebui sa te mai ocupi si tu de partea asta.

Dar chiar si asa, scrisul poate fi o afacere  destul de buna.

 

Fata asta  de exemplu, a pornit de la zero si a  facut 2,5 miloane de dolari din cartile sale in doar douazeci de luni.  

Daca te inspira exemplul Amandei si te decizi sa te apuci de scris, uite aici un articol foarte bine documentat despre cum sa faci cu adevarat 1 milion de dolari vanzand e-book-uri.

 

Update 13.05.2019:

În ultimii trei ani și eu am vândut cărți și boardgames de peste 1,2 milioane de euro doar în România, iar recent am scris o carte în care povestesc cum am reușit această performanță și care sunt schimbările pe care un om trebuie să le facă la nivel mental pentru a avea genul acesta de rezultat. Cartea se numește „Lasă Vrăjeala” și poți citi mai multe detalii despre ea aici.

 

 

2. Fa-ti un blog

 

Poti face un blog fara sa investesti un leu sau daca vrei ceva un pic mai profesionist, vei  investi o suma destul de mica in comparatie cu alte afaceri ( o investitie  de ordinul zecilor sau sutelor de lei ).

 

In functie de tipul blogului si strategia aleasa, sunt mai multe metode prin care poti monetiza un blog.

Poti face marketing afiliat, poti vinde spatiu publicitar  sau iti poti vinde propriile produse si servicii.

Daca le faci cum trebuie, muncesti si ai rabdare, toate merg!

 

Si nu te gandi ca  doar strainii pot face bani din blogging.

Povesti de succes au inceput sa apara si in Romania.

 

Una dintre ele este Freshome, un blog pornit in 2007 de un tanar de 20 de ani din Timisoara, a ajuns astazi unul dintre cele mai populare bloguri de arhitectura si design interior din lume, iar Mihai ( proprietarul blogului ) a ajuns sa primeasca oferte de vanzare  in valoare de  cateva milioane de dolari.

 

Citeste aici mai multe despre povestea Freshome.

Citeste aici mai multe despre blogging.

 

 

3. Apuca-te de negot!

Chiar daca comertul este mai costisitoar decat primele doua activitati pe care ti le-am propus, daca il faci cu cap, inveti tot ce este de invatat si nu te arunci in cheltuieli inutile, stocuri mai mari decat iti permiti  sau produse riscante, atunci este o afacere de excelenta, mai ales pentru incepatori.

In plus, in comert banii vin mult mai repede decat in alte domenii.

 

Scriam zilele trecute despre omul din spatele Alibaba.com.

Judecand  dupa numarul mic al celor care au dat click pe linkul catre site si presupunand ca nu sunt foarte  multi cei care stiau de acest site, pot spune ca putini au vazut oportunitatea ascunsa in spatele lui.

Comertul a fost, este si va fi si in viitor una dintre cele mai banoase activitati, iar Alibaba iti ofera acces la sute de mii de produse direct de la fabrica, la preturi decente si pe care le poti revinde.

 

Stiu ca la noi este credinta asta cum ca “tot ce este chinezesc este si prost”, dar nu este chiar asa.

 

In Asia se produc si lucruri de calitate ( drept dovada ca sunt atatea firme mari care si-au mutat productia acolo ), iar tu ca si comerciant trebuie sa gasesti produsul cu cel mai bun raport caliatate/pret, apoi sa convingi o foarte mica parte din cei 7 miliarde de oamenii care traiesc pe Pamanat sa-l cumpere.

 

Din fericire, cu cat tehnologia avanseaza mai mult, cat atat comertul devine mai usor.

 

De exemplu, fara sa te misti de  acasa si cu ajutorul acestui site poti selecta si comanda cele mai bune produse de la furnizori care s-au dovedit de-a lungul timpului a fi de incredere, apoi tot cu ajutorul internetului,  poti revinde acele produse la un pret mai bun.

 

Nu mai  e nevoie sa te duci in China si  nu mai  este  nevoie sa “bati din usa in usa”.

Dar in schimb trebuie sa inveti sa faci marketing si sa vinzi.  

Daca nu, si daca iti permiti, poti sa angajezi sau te asociezi cu cineva care are aceaste cunostinte indispensabile in afaceri.

 

Si daca tot vine vara, vreau sa te intreb ceva: cati oameni crezi ca isi cumpara papuci de plaja?

Eu zic ca suficient de multi ca sa poti face o afacere din asta.

 

Stiu ca este un exemplu banal, dar este primul care mi-a venit in cap si cred este suficient de bun ca sa intelegi ce vreau sa spun..

Daca te uiti pe lista asta o sa vezi ca poti gasi papuci de plaja  chiar si  la pretul unei inghetate ( 2-3 lei ).

Suficient de ieftin incat sa acoperi transportul  si sa-ti pui si  un ados de 100%, 200% sau chiar mai mult.

 

Ca sa nu mai spun ca in functie de cantitate, preturile pot fi negociate sau poti gasi producatori care sa creeze produse dupa specificatiile tale, fara ca tu sa fii nevoit/a sa mergi in China.

 

Bineinteles ca nu este ca si cum ai bate din palme si toate s-ar rezolva de la sine.

Este posibil  sa nu ai suficienti bani ( cateva mii de dolari ) sa comanzi tocmai din China in cantitati asa de mari.

Poate ca o sa fii nevoit/a  sa cumperi  in cantitati mai mici la un pret mai mare si un profit mai mic pina incepi sa te ridici.

 

Adevarul este ca,a sa cum ti-am spus si la inceput, lucruile astea nu sunt niciodata chiar asa de simple. Dar nici atat de grele incat sa nu poata fi facute.

 

Daca esti hotarat si perseverent, orice este posibil! 

 

Sigur ca va trebui sa inveti lucruri pe care nu le stii si sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut, dar daca esti un cititor mai vechi al acestui blog, banuiesc ca asta nu esti nici o noutate si nici un impediment pentru tine.

Daca nu mai stai pe aici si ai sa intelegi cum stau lucrurile. 🙂

 

 

Precizare: daca te uimeste faptul ca promovez economia chinezeasca dupa ce acum ceva vreme ma aratam indignat de faptul ca am ajuns sa comparam dovlecei din Turcia, sa stii ca exista o explicatie.

 

In primul rand, romanii nu sunt indeajuns de multi ca sa poata face concurenta chinezilor in toate domeniile.

In al doilea rand, si daca am fi fost la fel de numerosi precum ei, nu mi-as fi dorit sa avem salariile lor ca sa putem fi competitivi.

 

Asa ca ce imi doresc eu pentru romani si Romania in domeniul comertului, este sa importam bunuri cu valoarea adaugata mica si care necesita forta de munca mare, cat mai ieftin si de o calitate cat mai buna ( stiu ca sunt pretentios ), iar noi romanii sa exportam bunuri cu valoare adaugata mare si binenteles produse agricole cat mai sanatoase si cat mai scumpe.

Cred ca trebuie sa fim mandri de ce avem ( pamantul nostru roditor ) si sa profitam de asta!

 

Astea fiind spuse,  hai sa recapitulam un pic ce am vorbit pina acuma!

Ai doua idei de afaceri care nu necesita o investitie sau necesita o investitie foarte mica, dar care necesita cunostinte, timp, munca si rabdare.

Si mai ai o idee care iti poate aduce bani mai repede, dar care necesita o investitie un pic mai mare.

 

 

Ce te faci insa daca nu ai bani deloc si ai nevoie de bani mai repede decat ti-i poate aduce un blog sau o carte?

 

Ai putea sa incepi sa prestezi servicii  care nu necesita sa investesti bani in echipamente.

Spre exemplu poti preda ( in orice forma iti trce prin cap ) ceva ce stii foarte bine…. sau ai putea sa incerci o varianta mult mai buna.

 

Iata ce iti propun:

 

Daca nu-ai bani deloc si nu mai poti astepta prea mult, fa afaceri folosind banii viitorilor tai clienti!

 

Folosind banii clientilor potentiali poti face chiar si afaceri care necesita investitii mai mari ( cum ar fi productia ), fara ca tu sa fii nevoit sa suporti investitia  din propriul  buzunar.

 

 

De fapt, impusti trei iepuri deodata: validezi ideea, faci rost de finanatare si faci si rost de clienti.  

 

Cand piata imobiliara din Romania era pe val, dezvoltatorii  vindeau cu succes locuinte aflate doar in stadiul de proiect.

Practic oamenii plateau zeci de mii de euro ( uneori chiar mai mult ) pe niste promisiuni.

 

Acum lucurile s-au mai schimbat un pic, dar asta nu inseamna ca oamenii nu mai sunt dispusi sa plateasca in avans.

 

Nu stiu cum o duce  Crestemidei.ro,  dar platformele internationale de crowdfunding ( strangere de fonduri ) merg destul de bine.

Prin  Kickstarter ( cea mai mare platforma de crowdfunding )  s-au finantat anul trecut 19.000 de proiecte.

 

Cum functioneaza platformele de crowdfunding?

 

Practic tu spui de cat ai nevoie minim  ( “1000 de lei” ),  ce vrei sa faci ( “vreau sa cresc gaini” ) si spui ce oferi la schimb pentru cei care iti vor finanta proiectul cu diverse sume de bani ( “pentru 5 lei botez un pui de gaina cu numele tau, de 10 lei o sa-ti dau 20 de oua, iar pentru 100 de lei dau gaiana cu pui cu tot” 🙂 ).

Sau ai putea sa faci ce au facut baietii astia si sa ceri 100.000 de dolari.

 

 

Bineinteles ca nu vei primi 100.000 de dolari…. ci aproape 1,4 milioane de dolari!!!

 

As indrazni sa zic ca asta este o idee validata.  Nu crezi? 🙂

 

Cam atat pentru astazi!

Sper ca am reusit sa-ti ofer un gram de inspiratie, iar daca am facut-o, poti sa ma rasplatesti raspandind acest articol. 🙂

 

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

 

 

 

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

5 Comments

  1. Degeaba il raspandesc… Oamenii au nevoie de MAI MULT. Acum orice informatie e pe Google, si poti sa o gasesti rapid, in secunde. Insa omul are nevoie de COACHING, de sustinere, de incurajare, de ghidare, de stima de sine, de curaj.

    Daca as arunca pe strada X vreo 3 kg de aur, sub forma de inele si bratari, si le-as acoperi cu hartie, si tu postezi aici informatia, e putin probabil ca un cititor sa se ridice de la calculator, sa iasa din casa, si sa mearga la locul indicat si sa ridice pur si simplu bijuteriile. Crede-ma ca stiu ce spun! De aceea in loc de informatii, e nevoie sa oferi mult mai mult. In loc de “intra pe Alibaba, cumpara produse ieftine si revinde-le scump”, romanii au nevoie de GHIDARE PAS CU PAS, de cursuri, de INCURAJARE, de exemple, de MENTORI etc. Devino unul din ei, si ghideaza oamenii. La fel ca antrenorul, care in loc sa iti spuna: “invata fotbal, devino bun, si joaca la nationala, sa faci bani multi”, iti va zice: hai sa te antrenezi in echipa mea, si iti ofer o sansa reala sa avansezi, poate chiar si sa joci in lotul national, dupa cativa ani de antrenamente dure, pe care eu le conduc….

    1. Daniel, ma bucur ca stii de ce au nevoie romanii si te invit sa-i “ghidezi pas cu pas”.
      Cat despre mine si munca mea, fac si eu atat cat pot.
      Dupa ce mai citesti si alte articole si intelegi ce fac eu pe aici, te astept si cu alte comentarii, relevante!

  2. Imi place cum scrii, ideile tale!mi a placut ce am citit pana acum.eu cred ca succesul in orice facem depinde de fiecare persoana de perseverenta cu care reusim sa facem ceea ce ne dorim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *