5 Obiceiuri de succes pentru oameni de succes

obicei si perseverenta

Spuneam in acest articol  ca inainte sa ai succes, trebuie sa te dezvolti ca un om de succes.

Daca cunosti oameni de succes, atunci stii ca ei au obiceiuri diferite de cele ale oamenilor obisnuiti.

Vestea proasta ( sau buna, depinde ce faci cu ea ) este ca si oameni care nu reusesc sa-si creeze o viata asa cum si-ar fi dorit, au capacitatea de a intreprinde  actiunile  specifice oamenilor de succes.

Si  uneori chiar asta fac.

Din pacate nu-si dau seama cat de important este sa faci din asta un obicei.

Obiceiul inseamna  perseverenta.

Perseverenta face ca o simpla picatura de apa sa poata sapa in cea mai dura stanca, atunci cand loveste in acelasi loc de fiecare data, de nenumarate ori, iar mai multe picaturi de apa daca isi unesc fortele pot creea adevarate minuni ale naturii.

obicei si perseverenta

sursa foto

De cele mai multe ori perseverenta este vazuta ca o calitate stransa legata de ambitie.

Oamenii se scuza: “eu nu am ambitie sa alerg in fiecare zi” sau “bravo lui, dar eu nu as putea sa fac ce face  X  zilnic, mi se pare foarte greu – eu  nu am ambitie”.

Acestora le dau o veste proasta: nu aveti nicio scuza !

Eu prefer ca in loc de ambitie sa folosesc termenul vointa, caci pina la urma despre asta este vorba.

Nu trebuie sa ai ambitie !!! 

Vointa =  a vrea, a dori cu adevarat.

Trebuie doar sa vrei si asta sta in puterea fiecaruia.

Adevarul este ca orice obicei ai incerca sa implementezi, la inceput ai nevoie de un strop de vointa, dar odata implementat acel obicei poti merge cu el inainte pe pilot automat, fara sa-ti dai seama si fara sa mai faci vreun efort constient

Partea in care ai nevoie de vointa  nu este decat o foarte scurta faza, in comparatie cu durata de viata a unui obicei si cu beneficiile pe care le aduce.

Te rog  sa te gandesti la un obicei care ti-ar lua o ora pe zi/365 de zile/an, timp de 10 ani.

Cum s-ar schimba viata ta peste 10 ani datorita acelui obicei pe care dupa o vreme nici nu mai constientizai ca il ai ?

Eu am facut acest exercitiu de imaginatie si am  luat decizia ca cel tarziu  pina la finalul anului  sa integrez in fiinta  mea cele mai bune obiceiuri.

5 Obiceiuri de succes pentru oameni de succes:

1. Trezitul de dimineata.

It is well to be up before daybreak, for such habits contribute to health, wealth, and wisdom.
Aristotel

Ca sa am timp sa fac ceea ce imi doresc, am nevoie in primul rand sa ma trezesc de dimineata.

Dimineata  devreme ( incepand cu ora 5:00 – 5:30 este cel mai bun moment pentru a lucra la obiceiurile tale deoarece este cea mai linistita perioada a zilei ( nu suna telefonul, nu ai intalniri, nu ai alte activitati programate  ) astfel incat esti sigur ca le poti face.

In plus este o perioada zilei in care oricum aveam foarte multe ritualuri astfel incat ne va fi usor sa mai instalam si altele ( si eventual sa le inlocuim pe cele nedorite, de exemplu facebook-ul in cazul meu ).

Un alt mare avantaj al diminetilor este  cantitatea mare de energie de care dispunem ( cu conditia sa ne fi odihnit suficient ), energie care de cele mai multe ori se risipeste.

Vointa  se hraneste printre altele si cu energie.

In loc sa risipim aceasta energie, mai bine o investim in viitorul nostru !

Energia consumata in acest mod o vom recupera  in cursul zilei datorita entuziasmului dat de sentimentul ca in acea zi am facut ceva benefic pentru noi insine.

2. Sport zilnic & alimentatie sanatoasa.

Daca imi citesti blogul de mai mult timp, atunci stii deja ca m-am inscris la maraton, decizie care in combinatie  cu o nutritie corecta mi-a adus transformari fizice radicale.

Pina acum am facut sport de 4 ori pe saptamana, dar de acum incolo voi face zilnic deoarece pe langa beneficiul  aspectului  fizic ( si increderea in sine rezultata de aici ), sportul si alimentatia sanataoasa iti dau foarte multa energie.

Deasemenea, daca vrei sa ai succes trebuie sa “te ajute capul”, iar alimentatia sanatoasa  si sportul au o  mare legatura cu performantele creierului.

Mens sana in corpore sano

Despre alimentatie, pot spune ca de la o vreme,  in proportie de 90%  mananc sanatos.

Ce pot face este sa maresc acest procent si sa intaresc  obiceiul.

3. Scrisul zilnic

Verba volant, scripta manent

Am citit undeva urmatoarea fraza:

“Toti oamenii de succes gandesc pe hartie”.

Nu mai stiu cine a spus-o, dar mi se pare geniala.

Iti pot spune ca eu atunci cand incep sa scriu ( fie ca o fac pe hartie sau pe calculator ) experimentez  urmatoarele lucruri:

  • gandurile mi se organizeaza de la sine.
  • imi vin idei la care nu m-am gandit niciodata ( sunt ferm convins ca acele idei provin din subconstientul meu, iar scrisul nu este decat unealta care le scoate la suprafata ) – de multe ori vin cu o asa mare viteza, incat abia reusesc  sa le scriu.
  • retin mult mai bine ideile respective (  si ma gandesc la ele mult mai mult timp si mult mai profund, ajungand de multe ori sa fac conexiuni neasteptate, conexiuni care creeaza   intr-un final o structura solida  – la acest articol m-am apucat sa scriu acum mai bine de o ora fara sa stiu exact ce voi scrie, dar   gandurile mi-au venit de la sine.

In plus gandurile si faptele  puse pe hartie ne dau posibilitatea de  a le analiza si mai tarziu, fara a ne lasa la mana memoriei noastre capricioase ( se stie ca memoria nu stocheaza exact realitatea, ci doar o interpretare a sa care ne convine mai mult ).

4. Cititul zilnic

Citesc si acum zilnic.

Problema este ca nu citesc suficient de mult, nu ca nu mi-ar placea, dar pur si simplu nu am facut loc in programul meu pentru asta.

Ca sa pot obtine rezultatele pe care mi le doresc de la acest obicei, imi propun sa citesc zilnic cel putin 50 de pagini.

Asta ar insemna cam 5 carti pe luna.

Daca expresia “o cartea citita, inca o viata traita”  contine macar un sambure de adevar, o sa fiu precum un  “batran intelept”. 🙂

5. Practica recunostintei si constientizarea abundentei.

Sunt foarte multe lucruri pentru care ar trebui sa fiu recunosctor si cred ca fiecare dintre noi ar putea sa completeze  o lista lunga cu motive de recunostinta.

Din pacate cei mai multi dintre noi nu o fac.

Spun din pacate deoarece cu totii ne dorim mai multe lucruri bune in viata noastra, dar uitam sa fim recunoscatori pentru ceea ce avem deja, pierzand astfel puterea recunostintei de a atrage lucruri asemanatoare cu cele pentru care suntem recunoscatori.

Un alt lucru vital, pe care il uitam, sau mai grav, nu il stim pentru ca am fost invatati sa credem contrariul, este ca traim intr-o lume bogata si plina de oportunitati !

Este vital sa invatam sa deschidem larg ochii si sa-i comandam creierului nostru sa vada abundenta care ne inconjoara.

De aceea imi voi rezerva 10 – 15 minute pe zi in care nu voi face decat sa ma gandesc la motivele pentru care sunt recunosctor, la abundenta care ne inconjoara si la multitudinea de oportunitati care ma asteapta.

O idee buna ar fi  sa le si  scriu sau sa le desenez sub forma de harti mentale.

 

Desigur ca nu ma voi opri la doar la aceste 5 obiceiuri, dar ar fi o greseala sa incerc sa-mi  indrept atentia in prea multe parti deoarece mi-as pierde focusarea ( un alt obicei al oamenilor de succes ).

Pe masura ce voi simti ca am implementat o parte din ele ma voi gandi si la altele.

 

Sunt curios daca ai deja vreunul din aceste obiceiuri sau daca ai de gand sa-l faci parte integranta din fiinta ta.

Pentru alte idei iti recomand sa citesti si Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lectii importante pentru schimbarea personala.

Este una dintre cartile pe care le-am citit si recitit de nenumarate ori deoarece contine principii care iti pot schimba viata cu adevarat. 

Atentie: doar daca sunt aplicate !

Daca nu le aplici pierzi  timpul si banii dati pe carte.

Acelasi lucru se aplica fie ca citesti o carte, un blog, vezi un videoclip/film motivational sau orice altceva.

Pana nu incepi sa faci ceva…nu te astepta sa apara vreun miracol in viata ta !!!

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

7 Comments

  1. Felicitari pentru articol! Primele 4 au devenit deja parte din obiceiurile mele zilnice, cu scrisul sunt putin incurcata, de mica imi placea foarte mult sa scriu si cu trecerea timpului, recitind ce scriam, ma rusinam oarecum si tot mi-am spus o sa mai invat, mai citesc si pe urma scriu, amanand cele 2 lucruri importante pentru mine, dar incet incet iau inapoi ce-i al meu. Punctul 5 nu-mi este strain, doar ca nu a devenit inca un obicei, nu-mi iese mereu tocmai bine, dar am incredere ca se poate. Ma bucura ca exista oameni care depun efort pentru a depasi proprilor limite si care cu atata daruire, speranta si entuziasm impartasesc si cu ceilalti! 🙂

    1. Multumesc, Corina! 🙂 Felicitari si tie. Si eu ma rusinez un pic atunci cand imi recitesc primele articole, dar fara ele nu as fi ajuns aici. La fel cum imi va fi rusine peste ani de ce scriu acum si imi voi da seama ca fara aceste randuri nu as fi ajuns la nivelul la care voi fi atunci.
      Dar cred ca ar fi fost mai rusinos daca nu as fi scris deloc sau daca in loc sa evoluez as fi scris din ce in ce mai prost. Nu-i asa? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *