“Cum sa scrii scrisori de vanzari care vand” – Drayton Bird

Dryton Bird

Numai un imbecil ar putea scrie, vreodata, pentru altceva decat pentru bani.

Dr. Jhonson

Cu acest citat ( cu care eu nu sunt de acord )  isi incepe Drayton Bird cartea “Cum sa scrii scrisori de vanzari care vand“.

 

Dryton BirdGasesti cartea aici

 

Desi nu sunt de acord cu citatul respectiv, cartea asta a reusit sa ma convinga ( fara sa-si propuna acest lucru ) ca daca vrei sa ajungi milionar ( euro, dolari sau orice altceva vrei tu ) sau chiar miliardar, tot ce trebuie sa faci este sa inveti sa scrii.

Dupa cum banuiesti, nu orice fel de scriitura va face din noi  milionari peste noapte.

 

 

Poti scrie romane si poti castiga 2,5 milioane de dolari in doar 20 de luni sau poti invata sa scrii persuasiv ( vezi si “Psihologia persuasiunii” ) si poti castiga chiar mai mult de atat.

De fapt, stii cum se zice:  “daca ai un condei suficient de convingator, poti vinde chiar si gheata la Polul Nord sau nisip in Sahara.”

 

 

Probabil ca unii dintre cei care vor citi cuvintele de mai sus vor fi tentati sa zica “asta nu-i pentru mine doarece…” ( completeaza tu ),  “eu n-am talent la asa ceva” sau “nu imi place/n-am nevoie sa vand nimic”.

 

 

Daca te numeri si tu printre ei, atunci da-mi voie sa te contrazic.

Oricine trebuie sa vanda la un moment dat ceva ( chit ca se vinde pe sine – adica face  branding personal ), iar  Drayton Bird reuseste sa demonstreze in cartea asta ca a scrie convingator nu este o arta, ci o stiinta pe care oricine o poate invata.

Cartea poate fi un prim pas ( mare ) in intelegerea acestei stiinte.

Un pas destul de simplu datorita faptului ca  aproape fiecare concept (daca nu chiar toate )  despre care Drayton Bird vorbeste este demonstrat prin cel putin un exemplu real ( de cele mai multe ori prin scrisori scanate ).

 

Cred ca asta mi-a placut cel mai mult la aceasta cartea ( e ca si cum as fi invatat din experienta ) si desi este destul de mare ( 404 pagini ) mi se pare ca am terminat-o prea rapid, inca o mai rasfoiesc si ma gandesc sa o recitesc.  Asta in conditiile in care doar ce am terminat-o ieri.

 

 

Daca iti spun ca Dryton Bird  poate provoca dependenta sau ca te pune pe ganduri,  o sa crezi ca incerc sa te conving sa-i citesti cartea ( ceea ce este adevarat 🙂 ). Asa ca o sa-ti spun doar ca este o carte care se poate citi cu placere oricand si de ( aproape ) oricine isi propune asta.

Cat despre utilitatea ei, sper ca milioanele pe care le-ai putea face au reusit sa te convinga. 🙂

 

Ce mi-a mai placut mult la “Cum sa scrii scrisori de vanzari care vand  este tonul si cuvintele folosite de autor.

Drayton Bird intelge ( si chiar vorbeste despre asta in carte ) ca sunt putine cazuri in care cuvintele foarte sofisticate isi gasesc rostul.

Nu stiu ce parerea ai tu, dar pe mine nimic nu ma enerveaza mai tare decat atunci cand cineva mi se adreseaza folosind cuvinte “pretioase” doar de dragul de a impresiona prin cunostintele sale.  Mai ales atunci cand stie ca eu nu le cunosc si spera sa il intreb de semnificatia lor.

Mi se pare ca pe cat de bogat este vocabularul acelei persoane, pe atat de sarac in informatie utila ii este discursul. Ca sa nu mai vorbesc despre caracter.

Sunt sigur si  Drayton Bird ar fi putut cu usurinta sa foloseasca termeni din care sa nu inteleg nimic, dar neavand nimic de demonstrat ( David Ogilvy spunea despre el ca “stie mai multe despre marketingul direct decat oricine altcineva pe lume” iar Chartered Institute of Marketing afirma ca este unul dintre marile nume care au ajutat la formare marketingului din ziua de azi )  a preferat in schimb sa foloseasca un limbaj usor de inteles chiar si de un novice.

Dar pe cat de simplu ii este limbajul, pe atat este de valoroasa informatia transmisa.

Asa am invatat si eu  ca dupa ce scriu un text, sa il revizuiesc, sa pastrez doar continutul util  si sa elimin tot ceea ce poate fi considerat “de umplutura”.

Si pentru ca a venit  vorba despre utilitate, hai sa-ti spun mai exact despre ce este aceasta carte.

 

Ce ne invata Dryton Bird si de ce ar trebui sa-i citesti cartea?

 

Asa cum spune si titlul,  Dryton Bird isi propune cu aceasta carte sa te  invate sa scrii scrisori de vanzari care vand ( daca decizi sa citesti cartea, bineinteles ).

Si face asta luand intreg procesul de la A la Z, dand exemple reale si argumentand.

Practic daca studiezi aceasta carte, ar trebui sa fii capabil sa scrii si tu scrisori care sa vanda, asa cum o face unul dintre cei mai mari experti in domeniu, fara sa mai citesti vreo alta carte.

 

Despre motivele pentru care ar trebui sa citesti cartea ti-am mai spus si mai devreme, dar vreau sa-ti  mai spun un secret: eu cand am cumparat-o  credeam ca scrisorile clasice sunt demodate. 🙂

Credeam ca doar intelectualii nostalgici trecuti bine de tinerete mai folosesc un astfel de instrument de comunicare.

De fapt sunt atat de pasionat de internet si internet marketing, incat nu intelegeam de ca naiba ar mai trimite cineva scrisori, chiar si comerciale.

Dar am cumparat totusi cartea deoarece m-am gandit ca principiile de baza  care au functionat la “vechile instrumente de comunicare”  vor functiona si la astea noi, si daca voi invata din ea macar un principiu care sa ma ajute sa scriu articole, carti sau emailuri mai bune, atunci isi va merita investitia.

Si am invatat destule de multe astfel de principii, dar mi-am schimbat si parerea despre scrisori.

Mi-am dat seama ( fara sa citesc asta in carte )  ca in vreme ce doar o parte dintre noi au acces la net sau obisnuiesc sa foloseasca mailul si retelele sociale, orice om de pe lumea asta are o adresa fizica la care poate primi scrisori.

Si spre deosebire de email pe care unii dintre noi nu reusesc sa il goleasca niciodata deoarece concurenta este acerba, in casuta postala in afara de facturi si pliante care nu spun mare lucru, nu primim mai nimic.

Cel putin asa stau lucruile la noi in tara, caci din ce am inteles din carte, in tari precum S.U.A. si Marea Britanie altfel sta treaba.

In veme ce in tarile astea  corespondenta comerciala este atat de des  folosita incat autorii scrisorilor nu mai stiu cum sa convinga oamenii sa deschida si sa citeasca scrisorile pina la capat ( cam asa cum se intampla si in email marketingl ), in Romania cand primesti o scrisoare este un eveniment, asa ca o deschizi si o citesti pe loc.

 

Unii spun ca “in Romania nu se pot face afaceri cinstite”.

Eu spun ganditi-va ce oportunitate avem acum si aici!

 

21 de milioane de oameni asteapta sa le scriem si sa le vindem ceva, iar mai mult de jumatate dintre ei nu au acces la internet!

 

Aproape nimeni nu vede  lucrul asta. De ce n-am face noi asta?

 

Desigur ca sa trimiti scrisoari  poate fi mai scump decat email marketingul, dar gandeste-te la surplusul de atentie de care ai beneficia neavand concurenta.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pentru cei care nu au internet si posbilitatile de informare sunt reduse, unele produse sau servicii  care noua ni  se par normale, lor li se pot parea revolutionare.

 

Spre exemplu:  stiai ca la tara oamenii mai  in varsta numesc pliantele de la comercianti ( pe care multi dintre noi le aruncam fara sa le citim )  ziare si le primesc cu bucurie?

Sa-ti mai spun de faptul ca atunci cand la un magazin satesc proprietarul a copiat practica din hipermarketuri si a taiat niste mezeluri dandu-le oamenilor sa guste, majoritatea au cumparat.

Ba mai mult, unii au fost uimti si au povestit si altora ce s-a intamplat deoarece “nu am mai vazut asa ceva”.

 

Oricat de saracii ar fi considerati acesti oamenii ( desi nu este obligatoriu sa fie asa ) si ei au nevoi care trebuiesc  satisfacute si pentru care sunt dispusi sa plateasca.

 

Poate ca dupa unele norme sunt saraci, dar asa cum C. K. Prahalad demonstreaza in “Comoara de la baza piramidei” poti face afaceri foarte profitabile  servind nevoile  unor oameni care traiesc cu cateva zeci de dolari pe luna.

Din fericire, nivelul veniturilor in Romania este macar un pic mai mare de atat.

 

Ce ma surprinde cel mai tare, este ca marile companii prezente la noi in tara  rateaza aceasta sansa.

Unele dintre ele inteleg importanta acestui tip de marketing  din moment ce trimit pliante, dar probabil ca n-au citit aceasta carte deorece Drayton Bird spune clar ca o scrisoare este cu multtttttttt mai eficienta decat o brosura, iar luate impreuna pot face chiar minuni.

 

De fapt, o scrisoare buna, poate fi la fel de eficienta precum un agent de vanzari.

Un agent de vanzari in fiecare plic pe care il trimiti!  Gandeste-te la asta. 🙂

Cat te-ar fi costat ca sa angajezi atatia agenti de vanzari?

 

Pina data viitoare, te las sa te gandesti la acest subiect.

Si daca  hotarasti ca n-ar fi rau sa faci cateva milioane de euro ( sau daca preferi dolari ), te invit  sa inveti din acele scrisori care au generat fiecare in parte vanzari de milioane de dolari.

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P. S. Gasesti cartea aici!

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *