5 Obiceiuri Toxice Care Iti Distrug Productivitatea

5 Obiceiuri Toxice Care Iti Distrug Productivitatea

 

De cand am dat startul Smart Living Mastermind productivitatea a devenit una din principalele mele preocupari deoarece unul din scopurile cele mai importante ale acestui mastermind este sa-si ajute membrii sa obtina rezultate mai mari si mai bune.

Dar asta nu e tot!

Sa obtii rezultate mai bune nu este suficient, caci atunci tot ce ar trebui sa facem ar fi sa muncim mai mult si (cel putin in teorie) rezultatele s-ar imbunatati.

Pe mine insa ma intereseaza nu doar sa fac mai multe, ci si sa fiu mai eficient. Adica sa fac mai multe, intr-un timp mai scurt si cu un efort mai mic.

Eu zic ca asta este intradevar o provocare care merita abordata. 🙂

Iar ca sa-ti cresti eficienta, am constat ca este vital sa incepi sa te observi cu multa curiozitate, fara prejudecati si fara sa te judeci, astfel incat sa afli care sunt lucrurile care te impiedica in acest moment sa fii mai eficient.

Eu am facut exercitiul asta si am gasit urmatoarele comportamente toxice care imi ucid eficienta si productivitatea:

 

1. Obiceiul de te lasa la voia intamplarii sau de a amana atunci cand nu stii ce decizie sa iei.

Ti s-a intamplat vreodata sa ai vreo “problema” la care nu ai chef sa te gandesti sau care necesita sau iei decizii neplacute sau care te scot din zona de confort?

Eu unul am prostul obicei ca in astfel de situatii sa-mi zic lucuri de genul “lasa ca vad eu atunci” sau “o sa ma decid mai tarziu”.

Din pacate insa, o decizie pe care o amani s-ar putea sa devina o decizie pe care nu o mai iei niciodata. Iar o decizie pe care nu ai luat-o de cele mai multe dauneaza mai tare ca o decizie mediocra sau chiar ca una proasta.

 

2. Obiceiul de a spune DA la orice cerinta sau oportunitate.

Cu toti am auzit de principiul lui Pareto care spune ca 20% din eforturi iti vor aduce 80% din rezultate. Asta inseamna ca 80% din eforturile noastre sunt aproape inutile!

Din pacate sunt foarte putini oameni care reusesc sa aplice acest principiu in viata lor.

De ce nu reusesc majoritatea  sa faca asta?

Nu as putea spune cu exactitate, dar sunt sigur ca daca am seta un reminder care sa ne aduca aminte de acest principiu macar o data pe saptamana, am reusi sa il aplicam mult mai bine.

 

3. Obiceiul de a te lasa purtat de val inca de la prima ora a diminetii.

Majoritatea oamenilor se trezesc dimineata si isi incep ziua fara sa-si acorde niciodata timp sa se gandeasca la cum ar vrea sa arate acea zi.

Iar din acest punct de vedere tehnologia nu ne ajuta (asa cum ar trebui), ci mai mult ne incurca.

Majoritatea oamenilor “moderni” se trezesc si primul lucru pe care il fac este sa  isi verifice telefoanele, conturile de email sau de social media.

obiceiuri_toxice_productivitate

 

Ce se intampla cand faci asta? Nu mai ai timp sa te gandesti la ce vrei tu pentru tine, caci vei reactiona si te vei gandi doar la ce vor altii sa faci, la ce vor altii sa te gandesti, la ce vor altii sa simti si la ce fac, simt, gandesc ei.

Ce poti face pentru a fi mai putin reactiv?

Trezeste-te cu o ora mai devreme, mediteaza 10 -15 minute, apoi foloseste timpul ramas pana la ora la care te-ai fi trezit in mod normal pentru a te gandi la viata ta si la visurile tale si pentru a-ti planifica ziua. Foloseste pentru toate asta un jurnal. Stiu ca pare demodat, dar face minuni.

 

4. Obiceiul de a nu aplica mare lucru din ceea ce inveti.

Desi a nu pune in practica este o non-actiune, si asta este tot un obicei. Sa treci peste o informatie valoroasa fara sa o pui in practica este rezultatul unui anumit tip de gandire ce a devenit obisnuinta si acum lucreaza pe pilot automat.

Ce poti face?

Unul din exercitiile pe care le recomand in cadrul mastermindului mentionat mai devreme se numeste “Lectia zilei” si presupune ca in fiecare zi sa-ti acorzi 10 minute pentru a te gandi care este cea mai valoroasa lectie invatata in acea zi si cum o poti folosi.

Apoi sa postezi asta in grupul nostru inchis deoarece atunci cand stii ca postezi ceva ce o sa vada si altii tinzi sa aprofundezi ceea ce ai invatat si chiar sa devii mai clar.

 

Nu specia cea mai puternică sau cea mai inteligentă supraviețuiește. Ci aceea care se adaptează cel mai bine la schimbări. — Charles Darwin

 

 

5. Obiceiul de face lucrurile asa cum le-ai facut intotdeauna fara sa te gandesti daca ai putea schimba ceva.

Desi suntem una din speciile cele mai adaptabile, altfel nu am fi supravietuit pana acum, inca mai avem de invatat la acest capitol deoarece odata ce am invatat sa facem un lucru cat de cat acceptabil, rareori vom depune eforturi serioase pentru a ne imbunatati performantele.

In timp ce scriam cuvintele astea mi-am venit in minte exemplu perfect: scrisul la tastatura.

Am invatat sa scriu la tastatura acum multi ani, o fac cu o viteza medie (asa cum se poate observa mai jos). Din pacate am ramas la aceasta viteza de ani de zile. Si cu toate ca scriu ca scriu un pic mai mult decat majoritatea oamenilor, se pare ca viteza mea nu va creste de la sine daca nu fac ceva in sensul asta.

Daca vreau sa imi cresc viteza trebuie sa invat sa-mi folosesc toate cele zece degete de la maine, nu doar doua ca acum. Si sa ma obisnuiesc sa nu ma mai uit la tastatura ca sa nu mai am atatea greseli ca acum.

viteza mea de scriere

testeaza-ti viteza aici

Chiar si cu 10% daca as scrie mai repede, intr-un an as economisi o gramada de timp. La doua ore de scris pe zi, ar inseamna 12 minute/zi  sau 73 de ore pe an.

Iar daca mi-as creste viteza cu 30%, as castiga peste 200 de ore pe an. O gramada de timp! Mai ales daca ne gandim ca 30% este totusi un procent modest.

Intrebarea este: cat timp ar trebui sa investesc in exercitii specifice care sa ma ajute sa imi cresc viteaza cu macar 10%, daca nu mai mult?

Inca nu stiu, dar incep sa testez saptamana asta folosind acest site unde poti invata cum sa tastezi cu toate degetele.

Banuiesc ca nu vor fi mai mult de cateva ore.

Avand in vedere ca sunt 14 lectii pentru incepatori si pe prima am terminat-o (asa cu se vede mai jos) in 9 minute, daca toate sunt la fel de scurte inseamna ca le voi termina in  mai putin de doua ore si jumatate.

Iar daca modulele de intermediari si avansati vor fi la fel de lungi (de fapt par mai scurte) le voi termina pe toate in 7 – 8 ore.

Eu zic ca nu e o investitie rea pentru o abilitate care imi va economisi zeci sau cel mai probabil sute de ore pe an. 🙂

viteza scriere exercitiu

Acum, urmatoarea intrebare fireasca este: oare de ce nu am facut asta mai devreme si oare cate alte lucruri as putea face mai bine daca mi-as pune aceasta intrebare mai frecvent?

 

Astea au fost cateva din obiceiurile care am observat ca imi distrug productivitatea si eficienta. Sunt curios daca te-ai confruntat si tu cu vrenul sau daca ai gasit alte obiceiuri de care trebuie sa scapi pentru a deveni mai productiv si mai eficient.

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

7 Comments

  1. Foarte interesant articolul tău, eu sunt vizual spațială și am ca sector dominant de reactivitate cerebrală limbic drept deci mă comport și mă manifest ca atare.Sunt conștientă că nu imi place ordinea și disciplina ador haosul și nu rezolv pas cu pas o problemă ci găsesc soluțiile aleatoriu ca și piesele la un puzzle.

  2. La ,,Obiceiul de ta lasa la voia intamplarii…,, am gasit o solutie de a avea o agenda in care imi planific ceea ce trebuie sa fac in urmatoarea si urmatoarele zile. Nu toate imi ies, dar cel putin este o solutie care ma ajuta. Cred ca mai sint si alte solutii pe care eu nu le cunosc acum, dar daca este cineva care vine cu ceva concret, personal o sa iau in calcul.
    Paul iti multumesc de fiecare data cind iti citesc mesajele. Pe mina ma ajuta
    Cu respect Gabi

    1. Gabi, nici nu e nevoie sa-ti iasa totul. Important este ca faci ceva, caci daca aplici mereu cate ceva din ce inveti, o sa ai rezultate din ce in ce mai bune. P.S. Daca vezi comentariul asta, vezi ca ti-am schimbat numele cu numele tau real, asa cum fac mereu. Asa ca lasa-ti te rog numele real ca sa nu mai trebuiasca sa moderez comentariul. 🙂

  3. Cu ce mă confrunt eu în general este, prioritizarea proastă a sarcinilor, iar ce e important pe termen lung de obicei îl neglijez, rămân setat pe o sarcină și lucrez prea mult doar la ea și altele rămân nebifate, nu sunt constant și cu greu creez obiceiuri, sau multi-tasking-ul. Am și boala asta:) Totul se rezolvă cu voință și disciplină și o agendă zilnică bine prioritizată și pusă la punct! Îmi strică zenul urgențele, dar asta e viața. Trebuie să învățăm să depășim toate obstacolele. Vreau Să-ți mulțumesc Paul pentru site-ul cu îmbunătățirea scrisului la tastatură. Sunt sigur că îmi va fi de mare folos! O zi frumoasă tuturor!

  4. Buna va salut si eu ,numele meu este Arpi citesc de ceva vreme acest blog imi plac multe discutii de aici ,vreau sa va spun ca si eu la randul meu sunt pasionat de dezvoltare personala si principii de cum ne putem organiza viata si sa fim productivi, e foarte important sa citesti cat mai mult, dar atat timp cat nu pui in practica ceea ce ai invatat inseamna ca nu te dezvolti ci doar crezi ca faci acest lucru , Eu am inceput de ceva vreme aprox. 3 luni sa organizez seri de socializare la care discutam despre dezvoltare personala si pot sa spun cu mina pe inima ca am inceput intradevar sa ma dezvolt ,pentru ca dezvoltarea personala nu inseamna nimic daca citesti si nu pui in practica ,lucrurile se intampla atunci cand apar sentimentele ,emotiile care se transmit entuziastmul care il da-i mai departe senzatia de a transmite mai departe ceea ce stii, celor din jurul nostru este fantastica , eu vad in fiecare om un potential foarte mare de schimbare in bine , in fiecare dintre noi exista un campion iar un campion inseamna sa fii cel mai bun intr-un domeniu care tie iti place ,
    As putea scrie foarte multe in momentele in care ma simt inspirat si cred din toata fiinta mea ca prin ce transmit mai departe voi descoperi in fiecare dintre voi un CAMPION..

    1. Salutare, Arpi! Si eu spun de cate ori am ocazia ca pentru a-ti insusi di a aproffita de informatia pe care o citesti ai nevoie sa o discuti, sa o analizezi si mai ales sa o pui in practica. Altfel o uiti si nu se va schimba nimic semnificativ in viata ta. Tocmai de aceea am creat Smart Living Mastermind, un program online care cred ca se aseamana cu ce faci tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *